lördag 3 mars 2012

Aladdin Höganäs

Idag är det min pappas födelsedag och när jag ringde till honom frågade han varför jag inte har bloggat på så länge. Ingen har sagt att de har saknat min blogg så jag struntade i det. Men pappa saknar det tydligen så då får jag köra igång igen.



På 80-talet var oljelampan Aladdin från Höganäsfabriken otroligt populär. De formgavs av Anne Nilsson och tillverkas inte längre. Jag minns att alla hade dessa lampor hemma mer eller mindre. För några år sen bad jag mamma att få våra tre som vi hade i hemmet när jag var liten och hon rotade fram dem på vinden. Sen har jag köpt fler på loppisar och nu har det gått lite överstyr för jag har köpt några på Tradera också...

Lampan fanns i flera olika storlekar och en mängd färger. Jag tycker nog att de svarta är finast för ljuslågan speglar sig så fint i lampan. I vardagsrummet har jag 12 stycken svarta i olika storlekar. Det är ett halvtidsjobb att putsa dem och hålla dem fyllda med lampolja, kan det vara därför de gick ur modet?


I köket har jag två vita och en turkos. Jag har läst på om lamporna och de verkar ha funnits i massa olika färger, förutom de jag har så minns jag de julröda som fina. Det fanns också ljusgrå, rosa, bronsfärgade och såsmåningom kom de i "matt" färg också och med målade stjärnor på. Men de var inte alls lika fina, det ska vara de blanka.

Högst på min Aladdin-önskelista står en riktigt stor svart. De är extremt svåra att få tag på men det ska ha tillverkats en modell med 40 cm i diameter. Annars har jag letat efter en vit i större storlek och jag skulle gärna ha fler färger. De ljusgråa kanske, det låter snyggt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Heja din pappa, jag har också saknat ditt skrivande:)
HKH

Anonym sa...

Instämmer! //SC :)

Anonym sa...

Jag också!