torsdag 19 mars 2009

Prao på Anders jobb

Nu har jag praoat på Anders jobb och vet precis hur det går till. På morgonen kommer man fram till spelstället. Det är ofta nån slags idrottshall eller liknande. Man går in när man har vaknat. De som har stället brukar ha dukat upp en frukostbuffé. (Det låter finare än vad det är)

Sen sitter man backstage vilket brukar vara ett omklädningsrum eller liknande. Hammerfall har ett rum och förbanden har egna. Ibland finns det internetuppkoppling och då sitter alla med sina laptops och surfar. På dagen är det oftast någon intervju eller så är det en skivsignering som ska göras. Då blir de fem i bandet hämtade med shuttlebilar och körda till en skivbutik. Fast eftersom det inte finns så många nuförtiden så brukar det ofta vara Saturn eller MediaMarkt. En timme brukar de sitta där och signera. Jag gick i affärer under tiden.

Tillbaka på spelstället så är det soundcheck och sedan äter man middag. Eftersom en i bandet har fått för sig att man får galna kosjukan av nötkött så är det nästan alltid kyckling som de har lagat till. Middagen äter man ofta i en personalmatsal eller liknande på spelstället. Efter det är det några timmars väntan, en del går och sover i bussen som brukar stå precis utanför, en del surfar eller gör något annat. Hammerfall brukar spela vid tiotiden. De spelar i knappt två timmar tror jag och brukar vara färdiga vid tolv. Då duschas det och sen åker bussen oftast vid tvåtiden.

De behöver inte ta hand om någonting själv. Det finns en turnémanager som är tysk och disciplinerad. Han säger till precis var de ska vara och när och samlar in alla. Det finns alltid ett kylskåp backstage med massa drickor, både med alkohol och utan. Alla grejer bärs av roddarna som också bygger upp scenen och tar fram och kopplar upp alla instrument. Det enda de behöver göra är spela, eventuella intervjuer och signeringar. Lätt som en plätt!

Med på bussen var en ljudtekniker, en ljustekniker, en t-shirt försäljare, en trumtekniker, två gitarrtekniker, en kille som hade hand om pyrotekniken, en busschaufför och en turnémanager. Och så förstås de fem i bandet. Jag har nog glömt någon också. Nästan alla roddarna är från Tyskland. De verkade hålla sig för sig själva litegrann.

Bussen var en dubbeldäckare som kördes av en fransman som såg exakt ut som Gollum. På nedervåningen fanns ett litet kök och soffor och tv med dvd. En trappa upp med toalett. På övervåningen fanns en soffgrupp till, också den med tv, och 18 bunkar dvs sovkojor.

Bunkarna var lite läskiga. De är två på höjden och man kan inte sätta sig upp i dem. De är kanske 40 cm höga. Någon bäddade varje dag åt en, jag antar att det var Gollum. Man har draperier för sin bunke och ett säkerhetsbälte som man knäpper fast. Man måste sova med fötterna i färdriktningen. I bunken finns en lampa och en liten ficka där man kan ha småsaker. Det var ganska läskigt att ligga i totalt kolmörker, det kändes som en kista. Obehagligt också att bussen körde hela natten, jag vaknade hela tiden av att de krängde och hoppade och när man vaknade var det svart och inget fönster.

Det verkar vara ett bekvämt jobb men fyra dagar var nog rätt lagom för mig. En av dagarna var en ledig dag, det verkar de ha en gång i veckan. Då bodde vi på hotell och hade inga åtaganden alls. Anders har förmodligen bott flera år på en turnébuss eftersom han gjort detta sedan åttiotalet!

Inga kommentarer: