onsdag 30 juni 2010

Ales stenar

Igår åkte vi till Österlen. Vi fikade på Olof Victors café. Det är ett typiskt skånskt café på en gammal kringbyggd skånegård. Samtidigt som de säljer mackor gjorda på ekologiskt stenugnsbakat bröd med lokalodlade grönsaker på säljer de konst med Österlenmotiv. Som sig bör. På vägen därifrån körde vi förbi extra många road kills. Ett var så stort att jag tyckte det var en schäfer, och Anders tyckte en mindre björn. Vi var tvungna att vända bilen och köra förbi det en gång till. Det var en grävling.
Efter fikat åkte vi till Ales Stenar. Ett av Skånes mest kända fornminnen. Ales stenar är en 67 meter lång skeppssättning från 600 e. kr. Ingen vet riktigt vad det är för något, men förmodligen någon slags grav.

Stensättningen ligger inne i en kohage och kossorna verkade uppskatta stenarna de med. Det syns lite dåligt på bilden men utsikten är fantastisk, det är en brant kant ner från hagen till havet och man har utsikt mot Bornholm.

59 stenar, var och en fem ton tunga... hur gjorde de egentligen? Det har funnits fler stenar tidigare men några har tagits bort och flyttats på den tiden man inte begrep att spara sånt här.

Inga kommentarer: