måndag 17 maj 2010

Amsterdam

Anders och jag åkte till Amsterdam i fredags med flyg från Kastrup. Amsterdam har spårvagnar precis som Göteborg. Här är jag inne på deras Tidpunkten och försöker reda ut vilken spårvagn som går till vårt hotell.
I Amsterdam bor det 750 000 invånare så det är en ganska liten stad. Hela centrum är genomkorsat av massa kanaler, och det är blommor överallt. Otroligt fint!
Vi besökte blommarknaden som var flera hundra meter lång. Jag grips ibland av köpmani när det är ett sånt överflöd av saker. Det fanns exempelvis 60 olika sorters tulpanlökar i påsar att köpa och på de flesta ställen fick man fem påsar för 10 euro. Det gick inte att låta bli att handla och ändå känns det som om vi borde köpt fler! Vi ska pilla ner dem i trädgården i alla fall och se om de överlever i Anderslöv.

Jag ville gå och titta på Rembrandts eller Van Goghs målningar men Anders ville hellre titta på denna konst. Här är vi på sexmuséet som var 6 meter brett men fem våningar högt. Det fanns föremål och bilder från romartiden till dags dato. Ingenting har förändrats, det är fortfarande samma saker som fascinerar människor.


Efter sexmuséet gick vi till Red Light District. Det hade jag sett fram emot länge! Mycket intressant ställe. Små trånga gränder med kullerstensgator och alla vackra bågformade broar var fint ljussatta med röda lampor. Det fanns många coffeeshops, men det fanns det över hela Amsterdam. Det fanns också många vanliga pubar och caféer. I husen inne i gränderna fanns det skyltfönster. Vart och ett såg ut som ett omklädningsrum i formen. Hela framsidan bestod av en glasdörr. Runt skyltfönstren hade de röda neonljus men inne i hade de fluroscerande ljus eller vad det heter så att tjejernas underkläder blev självlysande. Man gick förbi precis utanför deras fönster. De såg ut som vanliga tjejer, kanske lite smalare och snyggare i bikni än de flesta, men ändå vanliga. Det fanns också flera transvestiter, de var nästan mest fascinerande. En del tjejer pratade i telefon eller målade naglarna, en del poserade. När de fick en kund öppnade de glasdörren och släppte in honom bakom ett skynke. Allt såg ordnat ut, nästan som hudvårdssalonger eller fräscha solarium. Jag har ju typ hundra frågor att ställa till en sexarbetare typ "hur går det till?", "vad tänker du på under tiden?", så jag var nästan sugen på att betala en av dem för en intervju.
Det var i alla fall något av det mer intressanta jag har sett. Mycket märklig värld med turister, pensionärer på hundpromenad, fulla ungdomar, barnfamiljer som cyklar förbi, alltihop precis utanför dessa fönster.


Här är vi i ett gammalt område som heter Jordaan och äter pizza. Det var vi tvungna att göra för att Anders skulle orka stå i kö i 45 minuter för att komma in i Anne Franks hus. Ge-Kås är ingenting för Anders som får panik av kö. Till slut kom vi in i alla falll och fick se lägenheten som var gömd bakom en vridbar bokhylla där hon levde i två år tillsammans med sju andra personer. Jag läste Anne Franks dagbok säkert tio gånger när jag var liten så jag tyckte det var spännande att få se hur de levde som gömda. Vilken tur också att alltihop fanns kvar, det kunde ju lika gärna blivit rivet under årens lopp. På väggarna fanns fortfarande blyertsstreck där de hade mätt Anne och hennes syster så man såg hur de hade vuxit. Alla Annes filmstjärnebilder satt på väggarna och fönstren var helt svartmålade. Om någon inte vet så blev deras gömställe avslöjat i september 1944 och de åtta personerna skickades till koncentrationsläger. Anne dog i Bergen-Belsen. Av de åtta personerna överlevde endast Annes pappa, Otto Frank, och det var han som publicerade hennes dagbok och bestämde att gömstället skulle bli ett museum.




När Amsterdam byggdes så blev man tilldelad antingen sex meter eller tre meter gatumark. Därför är alla hus väldigt smala och höga. Allihop hade också en krok högst upp vid taket där de hissar upp möbler eftersom de inte går att få in i huset pga de smala trapporna. Många av husen lutar väldigt mycket.
Centrum var nästan helt befriat från Starbucks, Mc Donald´s, Subway, HM och liknande. Det fanns istället små privata butiker i alla hus. Jättekul! Det är tydligen väldigt enkelt att starta en affärsrörelse i Amsterdam så det fanns många udda butiker, specialiserade på vad som helst. Amsterdam kändes väldigt tryggt och fint överhuvudtaget. Inga knäsittande tiggare, inga falskspelande dragspelsspelare och inga lösspringande gatuhundar! Det fanns inte ens de där indianerna som dansar och spelar panflöjt till förinspelad musik! De ser man ju i varenda stad annars.




Cyklar och svensexor överallt... detta är en svensexa på någon slags cykel med ölkran i mitten....



Vi åt världens godaste thaimat på en restuarang precis vid hotellet. Grönsakerna var pinfärska och skurna i små smala strimmor. Det var inga färdiga grytbaser, det kändes! Jag åt kyckling i grön curry med chili och bananpuder.



Det var klass på tet också, jag fick grönt te i form av en boll i kannan, det har jag aldrig fått förut. Allt vad dessutom dekorerat med blommor.
Jag kan verkligen rekommendera en weekend i Amsterdam!








1 kommentar:

Anonym sa...

Pizzeria-fotot påminner lite om Grynet...