tisdag 2 december 2008

Högmässa i Anderslövs kyrka


Anderslövs kyrka är jättefin och jag var sugen på att se hur den ser ut inuti. Enligt wikipedia så har den takmålningar från 1100-talet som föreställer Jesus barndom. I söndags skulle de ha högmässa med adventstema och kyrkokören skulle sjunga. Det verkade lite mysigt att gå dit och sitta och lyssna på julsånger i stämningfull miljö. Men det väckte flera frågor.


1. Syndernas förlåtelse. Behöver kyrkan aldrig moderniseras som allt annat? Inte konstigt att det bara är pensionärer och att kyrkorna kommer stå tomma framöver. Det känns helt otidsenligt att prata om människor som SYNDARE och att Jesus dött för oss osv. Jag får illa smak i munnen av alltihop. Jag är ingen syndare. Inte Anders heller. Där sitter vi och är jättefina omtyckta människor och så ska vi be om förlåtelse i KÖR med massa stackars pensionärer som säkert hänger talgbollar till småfåglarna och ger sina barnbarn småslantar. Det är ju helt sjukt!

2. Varför är det så himla svårt att sjunga i takt med kyrkorgeln? Det kommer alltid oväntade toner efter att man tror man är färdig med en vers, eller så börjar nästa vers helt oförhappandes alldeles för tidigt.

3. Diakonissan. Är det en person som egentligen ville bli präst men inte orkade läsa till det? De ser alltid så viktiga ut när de delar ut psalmböcker med seriös min och läser dagens bibelcitat.

4. BIBELCITATET var ingen munter historia. Diakonissan läste ur uppenbarelseboken och det handlade om att man skulle samla alla sina åsnor och omtyckta hästar och Gud tyckte "döda dem för mig för att visa er kärlek" osv osv bla bla bla. Döda djur för att visa kärlek? Nej tack, jag vill inte ha med Gud att göra tror jag.

5. Hosianna Davids son. Alla adventspsalmer handlar om Hosianna. Det är ingen person utan betyder Hurra ungefär. Men vem är då Davids son? Jesus pappa hette ju Gud eller möjligen Josef?

6. Kollekten. Snacka om tvångsinsamling. Vilket bra koncept. Man vågar inte låta bli att lägga en slant, då får man kanske inte syndernas förlåtelse. Ska de verkligen fortsätta med det där? Hade det inte varit bättre med en frivillig sparbössa vid ingången?


Lite positiva saker:

1. Konceptet att samlas tillsammans och sjunga kända bitar från en gammal bok som är gemensam för hela Sverige är väl inte fel i sig.

2. Kyrkan hittar på massa aktiviteter för människor som bor på landet typ körverksamhet och ungdomsverksamhet osv

3. Det var kul att få se en fjärrorgel! Kantorn satt nere vid kyrkbänkarna och spelade med ljudet kom från orgeln uppe på läktaren.


4. Prästen var i min ålder och pratade om saker som man kunde pratat om med en kompis i telefon typ. Inget tungt predikande.

Slutligen är det bara jag som undrar vad Maria egentligen hade gjort. Hon hade väl hoppat över skaklarna och tröstade inte med att säga det till Josef utan drog en osannolik vals om en helig ande som befruktat henne. Josef kanske inte var jordens mest skärpta snickare utan trodde på det. Samtidigt flög en meteorit över Betlehem och de tre vise männen kom just då fram till krubban. De kanske var dåtidens mest inflytelserika personer. Fattar ni hur mycket Maria måste ha ångrat sig när hon märkte att hennes vita lögn skapade en hel religion när hon visste att hon bara fött en bastardunge typ?


Inga kommentarer: