torsdag 8 april 2010

Stadt Hamburg

Ett litet men modernt arkiv! Inga såna där vevar som man vevar på för att flytta delarna, utan en tryckknapp istället.

Idag har jag och Angelica varit på stadsbyggnadskontoret i Trelleborg. Jag ville så gärna få se en gammal ritning på huset som jag bor i. Det är byggt på mitten av 1800-talet och kallas Stadt Hamburg här i byn. Det har från början varit sex eller tre (?) lägenheter i huset. Det finns nog nästan inte en vägg som inte är flyttad. Det var en gullig dam som hjälpte oss. Tyvärr fanns det inga gamla ritningar sparade, inte på Angelicas hus heller. När vi stod i arkivet och väntade med spänning så kändes det som om vi var med i Spårlöst på TV3, ni vet det där programmet när de letar efter försvunna familjemedlemmar.

Några dokument fanns dock. Bland annat ett från 1968 när Märta Lundh hade bett om lov att bygga en toalett på ovanvåningen i det rum som vi nu har som sovrum. Toaletten måste var väldigt liten för vi har den som en garderob idag. Så här stod det i dokumentet:

Väggar av spikreglar och masonit kring tvättställ kläs väggen med perstorpspl. 1.2 högt. W.C. och tvättställ finns f.n. i källaren rakt under blivande uppställn.

Undrar om det hade varit godkänt som våtutrymme idag? Jag får fråga Tina!

Vi ska iallafall leta vidare, precis som i Spårlöst. Nästa drag blir att gå till Kulturgruppen i Anderslöv och prata med dem om de minns något om husen. Kanske det finns några gamla bilder också.

1 kommentar:

Anonym sa...

Du är bäst, Gullis!

/Anders